media

Visste du detta om begagnade datorer? Vanliga missförstånd

Vanliga missförstånd om begagnade datorer

På ett universitet i Finland undersökte nyligen ett examensarbete konsumenters medvetenhet och attityder gentemot restaurerade IT-produkter. Studien undersökte kulturella barriärer och konsumentmedvetenheten när det handlar om en cirkulär affärsmodell med begagnade datorer och annan elektronisk utrustning (Du kan läsa studien här). Studien avslöjade att många konsumenter har lite kunskap om begagnade och restaurerade datorer och flera tror att försäljning av begagnade datorer i huvudsak sker från konsument till konsument. Det fanns heller inte mycket kunskap angående restaureringsprocessen.


Hos Bytdator säljer vi inte konsumentprodukter, vi säljer endast begagnade proffsdatorer (även kallade företagsdatorer eller businessdatorer) byggda med högkvalitativa komponenter och tåliga chassi. Innan de släps för försäljning så inspekteras, rengörs och installeras datorerna om på nytt. Datorernas inre och yttre ytor rengörs så rent som möjligt och efter detta är datorerna klassificerade i olika skickgrader.

Oro för datasäkerhet

I studien väcktes även frågor angående datasäkerhet. Vi på Bytdator ägnar särskild uppmärksamhet åt datasäkerhet och alla våra datorer rensas nogrant innan de säljs. Efter att vi får in datorerna rensas de helt från all tidigare information så att det inte finns någon risk att tidigare information hamnar i fel händer.

Livslängd begagnade datorer

Livslängden hos de begagnade datorerna var även något som oroade de intervjuade i studien och även en av anledningarna till varför många inte vill köpa en begagnad dator. Flera verkar ha en bild av att en begagnad dator skulle vara oanvändbar redan efter ett per år. Datorer från Bytdator är byggda för att hålla och alla våra datorer har forfarande många år kvar i drift. Datorerna vi säljer har en mer stabil inre stomme, högre kvalitet på delarna och de material som används är byggda för att hålla längre än de som används för en dator byggd för kommersiell försäljning. Begagnade datorer är dessutom ett mer klimatsmart val jämfört mot en ny dator som kräver oerhörda mängder naturresurer vid tillverkning. Du kan lita på att en dator från oss fungerar länge och även fungerar perfekt för t.ex. studier. Vi ger alltid 12 månaders garanti på datorerna.

Lätt att köpa

Många hade en oro över att det skulle vara krångligt eller svårt att köpa en begagnad dator. Det fanns uppfattningar om att det skulle vara enklare och mindre anpassning från konsumenternas sida att köpa en ny dator i en butik. På Bytdator har vi gjort det enkelt för dig att få din dator. Alla datorer har installerats med Windows 10 och är omedelbart redo att användas. Vi erbjuder gratis frakt med Posti DHL och POSTNORD MYPACK paket samt hemkörning för 249 kr.


Gilla oss gärna på Facebook , Instagram  eller kolla in vår Youtube kanal!

Besök våra kunders recensioner av Bytdator här.