VAD ÄR WEBBKAKOR?

En webbkaka eller “cookie” är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att spara på din dator. Webbkakor används på många webbplatser för att ge en besökaren tillgång till olika funktioner. Informationen i webbkakan gör det möjlig för webbsajten att använda för att följa användares surfande och förbättra webbsidorna.

Det finns två typer av webbkakor, persistenta kakor och sessionskakor. Den ena typen sparar en fil för en längre period på din dator. Den används till exempel vid funktioner som berättar användaren vad som är nytt sedan användaren senast besökte på webbplatsen i fråga. Sessionskakor å andra sidan är webbkakor, som under tiden då användaren är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i dators minne till exempel för att hålla reda på vilket språk användaren har valt på dess webboperatör. Sessionskakor laddas inte på datorn för en längre period, utan försvinner när användaren stänger sin webbläsare.

Bytdator använder kakor för att göra personligt och personifierat innehåll för användaren. Med inriktad annonsering och personifieringen är det möjligt att utveckla våra webbsidor för att erbjuda en mer användarvänlig plattform för användaren. Lagrade kakor orsakar inga skador för din dator eller dina filer. Enligt EU’s bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning som trädde i kraft 2018, sparar vi inga uppgifter från IP-adressen, så ingenting kan förenas till användaren eller användarens personliga uppgifter. Surfandet sker helt anonymt. Vid beställningen förenas användarens IP-adress i vårt system för att undvika missbruk på våra webbsidor.


VI ANVÄNDER KAKOR FÖR:
  • För att utveckla våra webbsidor
  • Personifiera innehållet enligt användarens inställningar
  • Inriktade annonser enligt intressen
  • För att samla information om marknadsföring och statistik

FUNKTIONELLA WEBBKAKOR:

Funktionella webbkakor är nödvändiga för att använda webbplatsen och dess funktioner, som används för att komma ihåg inloggningsinformation och språkinställningar. Utan funktionella kakor kan du inte göra inköp i Bytdators webbutik.


BETEENDE MÄTANDE WEBBKAKOR (T.EX. GOOGLE ANALYTICS)

De här kakorna samlar in statistik om hur människor använder vår webbsida. De kan till exempel berätta för oss hur länge användarna spenderar tid på webbplatsen eller om det finns någonting som fungerar mindre smidigt än förväntat för att de lämnar sidan snabbt.


RIKTADE ANNONSKAKOR (T.EX. GOOGLE ADS)

Kakor for riktade annonser samlar in information om användarens surfvanor. När användaren besöker vår webbsida är det möjligt att användaren ser annonser av våra produkter för de kommande 30 dagar. Produkterna är oftast sådana som användaren har tittat på eller olika erbjudanden som vi har på våra webbsidor. Med information från kakorna kan vi bearbeta våra webbsidor och annonser samt utnyttja information från annonsernas effektivitet. Kakorna ställs vanligtvis in av ett annonsnätverk som hanteras av tredje parten.


ANDRA TREDJE PARTENS KAKOR

Vi kan dock också använda kakorna från sociala medier. De här kakorna samlar information om vad användaren har gjort på olika sociala median, såsom på Facebook, Twitter eller Instagram. Vi är inte ansvariga för dessa kakor. För att få mer information om dessa kakor, bekanta med den omtalade tredje partens dataskyddpraxis.


HUR LÄNGE FÖRVARAS KAKORNA PÅ DATORN?

Lagringstiden för kakorna på enheten är uppdelade i två grupper: sessionsspecifika kakor och persistenta kakor. Läs mer om dessa nedan.


SESSIONSSPECIFIKA KAKOR

Sessionsspecifika kakor eller sessionskakor används oftast för att tillfälligt komma ihåg hurdana inställningar användaren har när användaren är på webbsidan. De här kakorna laddas på en session åt gången och lagrar information tills webbläsaren stängs. Sessionskakor lagras inte på enhetens hårddisk.


PERSISTENTA KAKOR

Persistenta kakor används för att tillhandahålla riktad reklam till användaren och de ger oss också information hur användaren har använt våra sidor. Persistenta kakor lagras på hårddisken även mellan olika webbsessioner tills användaren raderar dem eller deras lagringstid upphör. Vi håller information från kakorna för högst två år. Googles tag-följning följer användaren för 30 dagar efter besöket på våra webbsidor.


VILKA ALTERNATIV HAR JAG FÖR ATT BEHÄRSKA KAKORNA PÅ MIN ENHET?

Användaren kan antingen godkänna eller förbjuda kakorna från webbläsaren inställningar. Där kan användaren även radera sin webbkakhistorik. Kakinställningarna hittas typiskt från webbläsarens meny “Alternativ”, “Verktyg” eller “Favorit”.

Genom att acceptera kakorna säkerställs den bästa användarupplevelsen på våra sidor. Ifall användaren förbjuder webbkakorna, vissa egenskaper på våra sidor fungerar inte på din enhet eller du kommer inte att få tillgång till allt vi har att erbjuda. Därför rekommenderar vi att du godkänner användning av kakor.