media

Det går att fira julen tillsammans på distans!

Julen 2020 kanske blir lite speciell för många och även om ni så gärna vill kunna fira julen tillsammans så kan det tyvärr till och med vara farligt i år, särskilt för de som är i riskzonen eller de äldre. Därför är det viktigt att visa hänsyn mot till exempel mor och farföräldrar och andra äldre släktingar. Generellt så bör allt för stora sammankomster undvikas för att förhindra att viruset sprids under jul. Som tur är så kan ni fira julen tillsammans på flera andra sätt.

Riskfritt firande

Om ni inte har möjlighet att fira tillsammans så kan ni fira på distans! Det är mycket lätt att sammankoppla flera människor via telefon, sociala medier eller genom videosamtal via olika tjänster. Här nämner vi flera av de program som finns tillgängliga och erbjuder mötesfunktioner som gör det lättare att fira julen tillsammans på distans.

WhatsApp

WhatsApp är en gratis chatt-tjänst som brukar finnas installerad på de flesta smartphones. Applikationen går även att installera på din stationära dator. Med WhatsApp kan du ha videosamtal med upp till åtta personer. Det går att vara fler som videochattar om ni är flera personer som delar på en enhet. Om whatsApp inte tillåter åtta personer så kan det vara så att du fortfarande använder den gamla app-versionen. Uppdatera WhatsApp så borde det fungera.

Skype

Skype är ett gratisprogram som fungerar på flera olika plattformar. Med Skype går det att ha gruppvideosamtal för upp till 50 personer. Skype erbjuder också en möjlighet att skapa och skicka textmeddelanden till vanliga telefoner men det kostar extra.

Facebook Messenger

Om de som ska deltaga har Facebook-konton så kan ni ha ett gruppsamtal eller videochatta genom Facebook Messenger. Messenger erbjuder gruppsamtal för upp till 50 personer och ni kan ha en videochatt med upp till 6 personer åt gången. Registrera dig hos Facebook för att använda dig av Facebook Messenger helt gratis.

Google

Google erbjuder en gratis videosamtalsfunktion, Google Meet. Det enda kravet för att ringa videosamtal är att varje deltagare har ett Gmail-konto. Den som startar mötet måste gå till meet.google.com och sedan dela länken för videosamtalet med de andra deltagarna. De personer som ska deltaga kan begära tillstånd att gå med via länken och detta behöver då den person som startat mötet godkänna.


Zoom

Zoom är en populär och lättanvänd tjänst som rymmer upp till 100 personer i ett videosamtal. Det krävs att den som startar mötet är registrerad hos Zoom och den personen kan sedan dela länken till zoom mötet till de andra deltagarna. I den kostnadsfria versionen finns vanligtvis en begränsad mötestid på 40 minuter men nu under jul och nyår så har den begränsade tiden tagits bort så att folk enklare ska kunna fira julen tillsammans på distans. Annars räcker det att skaparen av mötet har ett betalmedlemskap så kan de andra delta gratis.

Tips!

Innan du går med i mötet så är det en bra idé att testa att alla funktioner fungerar som dom ska. Nästan alla plattformar har en enhetskonfiguration och en test funktion där du kan se om din kamera och mikrofon fungerar som de ska. Ibland krävs det till och med att du går in i enhetskonfigurationen eller testar din kamera/mic för att programmet ska kunna identifiera vilka enheter som ska användas.

Om det finns flera deltagare i samma hushåll så rekommenderar vi att ni sitter i separata rum under samtalet eftersom att onödiga bakgrundsljud och andra störande ljud då kan undvikas. Vissa mikrofoner är mycket känsliga för alla former av ljud så som bakgrundsljus eller buller och även om du upplever att rummet är tyst så kan mikrofonen ta upp störande ljud. Om det inte är möjligt att ha separata rum så kan du stänga av mikrofonen när ni inte pratar, kom bara ihåg att sedan sätta på mikrofonen igen.

Nästan alla bärbara datorer och smartphones har både inbyggda webbkameror och mikrofoner men om du har en stationär dator så behöver du oftast köpa till en extern mikrofon och webbkamera. Vanligtvis brukar webbkameran ha en inbyggd mikrofon så om den är tillräckligt känslig så behöver du kanske inte köpa till en mikrofon.

Oavsett om ni kommer fira julen traditionellt tillsammans eller på distans så önskar vi alla på Bytdator er en riktigt God Jul!

Jul