Bytdators datorskola: Hur mycket RAM behövs?

Hur mycket ram behövs?

Vad är ett RAM minne?

RAM står för Random Access Memory och kallas även för internminne, primärminne och arbetsminne. Till skillnad mot hårddiskens minne som kan spara många stora filer, bilder, filmer och behålla dessa även när du stänger av datorn så har ett RAM minne till uppgift att endast spara information som används för stunden. Ett RAM minne tar alltså hand om temporär data och behöver en konstant strömförsörjning för att fungera. Datorns processor använder RAM-minnet för att snabbt hämta information som behövs för datorprogram, operativ system, webb sidor och så vidare.


Ju mer RAM din dator har desto fler program kan du ha uppe samtidigt men det är onödigt att ha för mycket RAM då datorn ändå inte kommer ta tillvara på det. Oftast är det operativ systemet, webb sidor, dator spel eller program som tar upp mest RAM, men även vilket program eller spel du använder spelar stor roll. Arbetar du med mycket med stora Photoshop filer, 3D program/CAD, krävande spel eller liknande, så kan det behövas mer RAM än om du endast använder datorn till webbsurf, enkla Facebookspel, Minecraft osv. Fungerar din dator segt så kan det vara så att RAM minnet är fullt. Datorn hämtar då informationen från hårddisken istället vilket tar mycket längre tid än om informationen skulle hämtats från det snabba RAM-minnet.


Tillverkare och typer av RAM

Några populära tillverkare av RAM-minnen är Kingston, CORSAIR, Micron och G.Skill. Det finns även flera olika typer av RAM och i datorer används oftast så kallade Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM (DDR SDRAM). Dessa finns i SDRAM, DDR2, DDR3 och DDR4 där det sistnämnda är nyast och har högre prestanda, mer minneskapacitet, lägre energiförbrukning och högre standard klock hastigheter än tidigare modeller. Ett RAM minne kan även vara av så kallad ECC (Error-correcting code memory) typ. Ett ECC RAM minne är utformat i ett annorlunda format och är konstruerat för att kunna upptäcka de mest vanliga typerna av data distortion. De används oftast i servrar eller inom finans där det inte finns någon tolerans för korruption. ECC-minnen har lite lägre prestanda men har fördelen att vara mer felsäkra.


Hur mycket RAM behövs?

Oftast räcker det med 8 GB RAM för de flesta. Detta fungerar bra till majoriteten av moderna spel och program. Vissa spel och program kan kräva att du uppdaterar till 16 GB RAM. Om du spelar spel och är osäker på hur mycket RAM just ditt favoritspel kräver så kan du kolla in vår Spel Index guide.


  • Under 4 GB: Rekommenderas oftast inte och är bara tillräckligt om du använder mycket enkel surf.
  • 4 GB: Bas minne som räcker till de enklaste applikationerna och fungerar bra om du planerar att använda datorn till surf, dokument skrivning och liknande.
  • 8 GB: Fungerar utmärkt för de flesta. Är tillräckligt för de flesta av dagens moderna spel och program. Sysslar du med bildredigering, videoredigering osv. så brukar 8 GB fungera bra i HD. Oftast är nivån 8-16 GB RAM mest prisvärd.
  • 16 GB: Den här nivån får du användning av om du spelar mycket grafikkrävande spel och exempelvis vill kunna streama samtidigt som du spelar. Arbetar du mycket med 3D grafik, CAD, bild/videoredigeringsprogram och liknande kan det vara värt att investera i åtminstone 16 GB RAM. 
  • 32 GB: För entusiaster som spelar mycket grafikkrävande spel och gör annat/arbetar med flertalet krävande program samtidigt. Stora RAW filer, redigering i 4K och rendering av mycket stora projekt kan göra att den här nivån av RAM minne behövs. För de som vill framtidsäkra datorn för kommande teknologi.