media

Berättelsen om Bytdator

Bytdator är en del av Taitonetti som är Finlands största försäljare av begagnade datorer. Hur kunde ett litet företag från Uleåborg i norra Finland bli så innovativa och omtyckta av sina kunder?

 

Bytdators berättelse börjar år 2005, då Mikko Veijola grundade Taitonetti och Spel cafét Nook samtidigt som han studerade. Den originala affärsiden var ett spel café som även kunde vara till användning för utbildningsändamål för IT studerande. De första verksamhetsåren var väldigt små. Spelcafét Nook var beläget i Uleåborg och nyhetsmagasinet Kaleva skrev en artikel om Nook som du kan se här (på finska) https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/pelikahvilassa-myos-oppii/75738/

 

Bild på VD Mikko Veijola

 

Så småningom började Taitonetti reparera och sälja datorer som ett komplement till gaming cafét och i tillägg med detta började

företaget även ta in redan använda datorer. Försäljningen av begagnade datorer gav ett stort intresse så företaget började köpa in leasing datorer från företag.Den första anställda hos Taitonetti är Bjørnar Grandalen från Norge, som idag fortfarande jobbar kvar som service manager.


"Det var snabbt upptäckt bland de IT-studerandes underhåll och reparationer att vanliga datorer har oerhört mycket problem som enkelt kan fixas. Datorservicen var mycket baserad på rådgivning och vägledning och det var med det här som vi fick långvariga kunder, säger Veijola. Kundnöjdhet är verkligen hjärtat i hela företaget."


"Så småningom ökade försäljningen av datorer samtidigt som spel cafet och de IT studerandes verksamhet avtog. År 2010-2011 hade företaget fler anställda och ett system för inköp av leasing datorer fanns. Taitonettis underhåll av datorer behövdes dock fortfarande och var huvudprodukten 2011 med 1600 datorer reparerade" kommer Mikko Veijola ihåg.


2012 öppnade Taitonetti en till butik i Zeppeliniin, Kempele. Men att förlänga affärsverksamheten var inte rätt strategi så 2015 stängdes affären

i Zeppelinin ner och all affärsverksamhet koncentrerades istället på en plats. Arbetsbördan och fördelen av att samla allt under ett tak var värt besväret och år 2015 hade företaget sålt produkter till ett värde av 1000000 euros.Taitonettis försäljare Timo Rautio, Anssi Vartiainen, Markus Alanko (butikschef) och Bjørnar Grandalen i butiken 2017


Taitonettis webbutik öppnades 2011, men började inte användas allvarligt förens år 2014, när den första personalen anställdes för att driva e-handeln. Webbutiken var värd en investering och år 2015 växte webbutiken runt 80% årligen.  År 2016 utvidgas företagsverksamheten igen och en webbutik i Sverige, Bytdator.se öppnade.


År 2017 utnämnde Sitra, den Finska innovationsfonden, Taitonetti till en av de mest intressanta företagen med cirkulär ekonomi i Finland (https://www.sitra.fi/en/cases/high-quality-used-computers/).


Taitonettis kontor finns fortfarande kvar i Uleåborg och all verksamhet hanteras effektivt från en plats. Både Affären och service stället ligger på adressen Krouvintie 5 i Limingantulli, Uleåborg. Taitonetti har även investerat i en snabb leveransprocess så att kunder kan få sina beställningar så fort som möjligt. Företagsförsäljningen och återförsäljnings verksamheten har ökat ytterligare och 2018 är Taitonetti rankad som nummer 1 inom försäljning av begagnade datorer.


2017 ökade försäljningen i online butiken och blev till den största använda för begagnade datorer i Finland. År 2018 var omsättningen runt 4,1 miljoner euros och företaget hade i genomsnitt 16 anställda. 2018 sålde Taitonetti omkring 20 000 datorer och 5000 reparerades.


I juni 2019 ökade netto omsättningen för det avslutade räkenskapsåret till 6,4 miljoner euros. År 2019 deltog också Taitonetti i den nationella Kasvu Open, som är ett sparringsprogram där företag hjälper andra företag att växa och utvecklas. Julen 2019 har Taitonetti 25 anställda och både antal anställda och netto omsättning förväntas öka kraftigt.Personal på Taitonetti, sommaren 2018


Taitonettis butik, Krouvintie 5, Uleåborg


Taitonetti har under år 2018 gått igenom 20 000 begagnade leasing datorer och målet för år 2019 är en försäljning av 30 000 datorer. Taitonettis detaljhandel på adressen i Finland behöver runt 1000 kvadratmeter för sin verksamhet.


På Taitonetti kontoret finns flertalet Svenskpråkiga och vi har även kundtjänst på Svenska. Vi ser mycket positivt på en internationell handel och samarbete och gör allt för att du som kund ska bli så nöjd som möjligt.