media

Laggar Fortnite eller andra spel? Testa dessa tips

De bästa grafikinställningarna för just dig beror på vad du vill uppnå. Om du vill få högsta möjliga FPS (frames per sekund) så är det en bra idé att sänka alla grafikinställningar så mycket som möjligt. Detta kan dock minska den visuella kvaliteten på spelet och spelet kan se grövre och mindre polerat ut.

För att behålla både spelets visuella kvalitet samtidigt som prestandan förbättras så kan du utgå från ett mer balanserat tillvägagångssätt där du endast sänker några grafikinställningar. Det är en bra kompromiss mellan utseende och känsla.


Allmänna rekommendationer:

Uppdatera dina drivrutiner

Kom ihåg att kolla att dina grafikkortsdrivrutiner är uppdaterade. Detta bidrar inte bara till en bättre prestanda utan minskar också problem som annars kan förekomma i spelet. Det går att automatiskt uppdatera dina grafikdrivrutiner genom t.ex. applikationerna NVIDIA GeForce Experience eller AMD Radeon Software för AMD grafikkort.


För NVIDIA grafikkort går du till fliken drivrutiner i NVIDIA GeForce Experience och klickar på ”Sök efter uppdateringar”. Om en ny uppdatering kan hittas så klickar du på ”Ladda ner” och efter detta ”Snabbinstallation”.


Stäng onödiga applikationer

Innan du börjar spela bör du stänga ner alla onödiga applikationer. De kan annars använda din dators resurser och sakta ner spelets prestanda. Du kan se vilka program som körs i aktivitetsfältet under pil ikonen längst ner i det högra hörnet i Windows.


Kontrollera din internetanslutning

Hastigheten och stabiliteten på din internetanslutning påverkar spelets prestanda ytterligare. Om din internetanslutning är långsam, instabil eller frånkopplad så kan det göra att spelet hackar, laggar eller beter sig långsamt. Därför är det bäst att använda en trådbunden anslutning istället för en trådlös eftersom att det både är snabbare och stabilare.


Inställningar för Fortnite

(Dessa tips gäller även för andra spel)

Du kan enkelt ändra grafikinställningarna för Fortnite genom spelmenyn. Du öppnar menyn genom att trycka på Esc-tangenten och sedan klickar du på Settings > Video. Genom att aktivera alternativet ”Show FPS” så kan du se FPS numret samtidigt som du spelar. Då är det lättare att utvärdera om dina ändrade inställningar har gett effekt.


Fortnite Performance mode

Det absolut snabbaste sättet att få Fortnite att fungera bättre är att välja Performance mode. Du får då den bästa möjliga prestandan för din dator men du förlorar samtidigt visuella detaljer. Du kan aktivera den under Rendering mode i videoinställningarna. Performance mode gör följande ändringar i spelet:


 • Sänker automatiskt spelets grafik inställningar och tar också bort vissa inställningar helt som skuggor, anti-aliasing och strålspårning. Detta gör att till exempel byggnader, träd, bilar och andra föremål i spelvärlden ser mindre detaljerade och färgglada ut.
 • Förbättrar spelets prestanda och FPS avsevärt och minskar både fördröjning och lagg.
 • Kan ge dig en fördel när du spelar eftersom att fiender bättre sticker ut från omgivningen.
 • Påverkar atmosfären och djupet i spelet vilket gör att spelet ser mindre realistiskt och naturligt ut.
 • Begränsar antalet valbara grafikinställningar.


Tips för mer balanserade inställningar


Bildskärmsinställningar

 • Window Mode: Fullscreen. När du använder helskärm istället så ger det spelet mer resurser och minskar samtidigt störningar från andra applikationer.
 • Resolution: Välj skärmupplösning så att det passar med din skärm. Om spelet är för tungt kan du sänka upplösningen men det kommer samtidigt att göra att spelet ser mindre naturligt ut.
 • VSync: VSync off. VSync kan öka spelets inmatningsfördröjning något, det vill säga tiden det tar mellan en knapptryckning och en reaktion från spelet. VSync fungerar genom att minska på FPS så att den matchar skärmens uppdateringshastighet.
 • Frame Rate Limit: Unlimited. Obegränsad FPS gör det möjligt att få de snabbaste bilderna av spelet på skärmen.
 • Rendering Mode: Jag rekommenderar DirectX 11. De senaste grafikkorten kan ge bättre prestanda med DirectX 12 men på vissa datorer orsakar DirectX 12 problem.


Inställningar för grafikdrivrutiner

 • Anti-aliasing: Jag rekommenderar TAA-inställningen som jämnar ut kanter på objekt och minskar ojämnhet utan att påverka FPS mycket. Välj NVIDIA DLSS om du har ett NVIDIA RTX-grafikkort.
 • 3D-resolution: Välj 100% om möjligt. Inställningen har en stor effekt på spelets utseende och prestanda. Inställningen gör så att du får rätt upplösning och renderar bilden till spelet innan den når ut till skärmen. Du kan minska inställningen lite om du inte får tillräckligt med prestanda annars. Minskar du inställningen drastiskt kommer du få en väldigt suddig spelbild.
 • View distance: Högre inställningar här gör att du kan se objekt och byggnader längre bort men kräver samtidigt lite prestanda. Inställningen påverkar inte det avstånd som du kan se andra spelare på.
 • NVIDIA Reflex Low Latency: Använd ”On” eller ”On+boost”, eftersom att Reflex minskar ingångslatens.

Andra grafikinställningar förbättrar också grafiken gradvis men på bekostnad av prestanda. Speciellt så har alternativen Shadows, Effects och Post Processing en betydande inverkan på prestandan, så genom att sänka dom kan du få en högre FPS och smidigare spelupplevelse.


Du kan hitta prisvärda och rekonditionerade speldatorer för Fortnite och andra spel i Bytdators webbutik.