media

Vilken är den bästa skärmstorleken på en bärbar dator?

Bärbara datorer kommer i många olika storlekar och beroende på hur stor skärmen är så får du olika användarupplevelser. Ibland känns det svårt att välja den rätta bärbara datorn för dig. Hur vet du vilken skärmstorlek som passar bäst för dig?


Vad ska datorn användas till?

När du köper en bärbar dator så är det bra att tänka på hur mobil datorn behöver vara och för vilket ändamål den ska användas. Ett exempel är en bärbar för studier som ska med till skolan, den ska inte vara för stor och tung. Letar du efter en dator för spel så rekommenderar vi en stationär dator. En bärbar dator har sämre kylning och lägre prestanda jämfört med en stationär så därför passar en stationär dator bättre. För spel rekommenderar vi GreeniX speldatorer.


I den här artikeln går vi igenom de olika fördelarna med bärbara datorer i de olika skärmstorlekarna vilket kanske kan hjälpa dig att välja rätt dator.


Under 14”- Mobil användning

En mindre dator är mycket lättare att bära med sig och har oftast en längre batteritid. Därför är en bärbar dator under 14” ett bra val för en elev som behöver bära med sig datorn varje dag. Förutom den låga vikten så är den bärbara datorn också naturligt liten i storleken och tar därför upp mindre utrymme på bordet. Då finns mer plats över för tillbehör som separat mus eller tangentbord. Datorn är också lättare att bära med i en väska eller ryggsäck. Mindre bärbara datorer är perfekt lämpade för mobilt arbete eller för att ta med på semestern.


Se utbudet av bärbara datorer under 14”.


 14”- Passar de flesta

14” skärmar är den vanligaste storleken i bärbara datorer. De har en bra balans mellan portabilitet och användarvänlighet.  De är oftast tillräckligt lätta för att vara mobila vilket är utmärkt för arbete på resande fot eller för studenter. Och för de flesta räcker en 14” skärm för både arbete och underhållning. En 14" bärbar fungerar även bra om du till exempel vill titta på en film.


 Lång batteritid


14” bärbara har generellt längre batteritid än större bärbara datorer. Oftast förbrukar en större skärm mer ström. Förutom den mindre skärmen så har mindre bärbara ofta låg strömförbrukning men effektiva processorer, vilket förlänger batteritiden ytterligare. Processorer med en låg strömförbrukning är mindre vanliga i större bärbara datorer. En processor med låg strömförbrukning identifieras av suffixet U, till exempel i5-7200U eller i5-8250U.


Generellt så ger 14” bärbara riktigt bra valuta för pengarna. Bärbara med större skärm kostar oftast mer även fast de har liknande funktioner och samma prestanda.


Se utbudet av 14” bärbara


15”- för kreativt arbete

Bärbara i storleken 15” eller större är inte lika vanliga men behövs oftast för att kunna göra till exempel grafiskt arbete, där en större skärm är användbart. Större 15” skärmar är också vanliga i så kallade mobila arbetsstationer avsedda för kreativt arbete som design. De flesta 15” och större bärbara har också en separat numerisk knappsats som gör det enklare att göra beräkningar och tabeller. En större skärm är också perfekt för underhållning eftersom det är bekvämt att se filmer och serier.


Se utbudet av bärbara datorer över 14” I slutändan så ska du välja en bärbar dator med en storlek som känns bra för dig eftersom att alla har olika preferenser.