media

Distansarbete – hur får du det att fungera?

Hur får du distansarbete att fungerar?

Nu när Corona viruset har fått en sådan stor spridning så kan det vara en bra ide att arbeta eller studera hemifrån. Distansarbete kan i bästa fall vara effektivt, bekvämt och kreativitetsfrämjande men i värsta fall oerhört svårt, frustrerande och förhindrar effektivt arbete.

Så hur får du distansarbete att fungera? Här är några tips som är värda att tänka på.


Checklista- Distansarbete


  1.  Sätt på datorn och kolla att du har alla program och andra tillbehör som du behöver.
  2.  Testa att den nödvändiga programvaran fungerar på distans.
  3.  Kontrollera att du har tillgång till företagets intranät. Till exempel med en VPN anslutning.
  4.  Se till att du får tillgång till de filer du behöver.
  5.  Kontrollera att säkerheten är tillräcklig när du arbetar hemifrån.
  6.  Lär dig hur du använder mötesprogram och kommunicerar genom e-post eller chatt, både med kollegor och kunder.
  7.  Kontrollera att internet fungerar och har en bra hastighet.
  8.  Se till att du även har en bra ergonomi på din arbetsplats i hemmet.


Lämplig utrustning

Här är några exempel på lämplig utrustning för hemmakontoret


1. Bärbar dator+ dockningsstation (för fler anslutningsmöjligheter och där du enkelt kan koppla in en skärm, mus och tangentbord, mikrofon och hörlurar) och en musmatta.



2. Stationär dator, tangentbord, mus+musmatta, skärm (med separat webkamera för videokonferenser) och hörlurar.



Arbeta på distans med endast en bärbar dator kanske fungerar bra i några dagar, men köper du även en skärm, tangentbord och mus så får du ett fullt funktionsdugligt hemmakontor. Vi rekommenderar även att du köper en bärbar som har en lämplig dockningsstation eftersom att det då är lättare att ansluta ytterligare utrustning. Bytdators webbutik har flera passande dockningsstationer från 350 kr.


Säkerhet

Bytdator erbjuder sina kunder ett fritt 3 månaders F-secure virusskydd. Erbjudandet kan tas del av genom att klicka på F-Secure ikonen på datorns skrivbord. Installationen förpliktar inte att du förnyar medlemskapet efter 3 månader. Du kan läsa mer on F-Secure erbjudandet här

Cybersäkerhetscentret (Traficom) skriver om hur du bäst skyddar din dator hemma eller på arbetet. Läs mer här Där kan du också läsa om hur du skyddar sårbar programvara.


Korrekt ergonomi

Det är viktigt att inte glömma bort att din arbetsplats ska fungera funktionellt även vid distansarbete. Att arbeta från soffan eller vid köksbordet är kanske lockande men det kan anstränga din kropp onödigt mycket efter bara några timmar.


Särskilja jobb och fritid

Efter en arbetsdag så finns vanligtvis jobbet långt borta och det är en tydlig skillnad mellan arbetstid och ledig tid. När du arbetar hemifrån så kan den gränsen suddas ut. Det är därför viktigt att försöka hålla arbetstiderna och rutinerna du vanligtvis har på jobbet. När du distansarbetar så är det även en bra ide att ha en så lugn arbetsmiljö som möjligt utan distraktioner. Det måste göras tydligt för de som bor hemma att du behöver kunna prata med ditt företag under arbetstiden ostört och du ska inte automatiskt behöver göra hushållsarbete. Brus reducerande hörlurar och att arbeta i ett ostört rum kan hjälpa.

Distansarbete