media

Ny rapport om miljöbesparing 2020

Miljöansvar är en av kärnvärderingarna hos Bytdator.se och varje år gör vi en årlig extern miljöbedömning av våra produkters miljöpåverkan så att vi med säkerhet kan säga att våra produkter är ett bättre alternativ än att köpa en ny dator.


Beräkningen av Bytdators miljöbesparing har tagits fram av experter från det Finska Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy vilket är ett återvinningscentrum i Helsingfors. Återvinningscentret är ett ideellt företag och en pionjär inom den cirkulära ekonomin. De har gjort redovisningar för miljöbesparing i sin egna verksamhet i mer än tio år och beräkningsmetoderna granskas externt.


rapport miljöbesparing 2020

Rapporten för miljöbesparing visar de positiva effekter som återanvändning av produkter har på miljön. Beräkningen används för att ta reda på hur mycket naturresurser som sparas och hur mycket koldioxidutsläpp som undviks genom att återanvända begagnade produkter. Tack vare att en befintlig produkt kan användas istället så kan mängder av naturresurser och koldioxidutsläpp sparas.


Bytdators kunder sparade cirka 13 400 000 kg fasta naturresurser år 2020. Det är mer än vad 2680 elefanter väger! Samtidigt har cirka 4 370 000 kg koldioxidutsläpp undvikits. Den här minskningen av utsläpp motsvarar mer än 28 miljoner kilometer körväg vilket innebär att du skulle kunna åka mer än 700 gånger världen runt.


I tabellen nedan sammanfattar vi koldioxid- och naturresurs besparingarna i kg begagnade produkter som säljs av Bytdator.se efter kategori. Beräkningen av miljöbesparing baseras på beräkningen av de naturresurser som konsumeras av produkternas tillverkningsmaterial och de koldioxidutsläpp som skapas. Produkter som återanvänds antas spara motsvarande ny produkts användning av naturresurser och koldioxidutsläpp. Tillverkningen av en produkt förbrukar vanligtvis många gånger mer naturresurser jämfört med själva produktens vikt.


Endast de naturresurser som förbrukas vid inköp och bearbetning av materialet i produkten beaktas i beräkningen för miljöbesparing från återvinningcentralen. Själva användningen och avveckling av produkten ingår inte i beräkningen. De resor som kunder har gjort för att inhandla produkten räknas inte heller in i beräkningen. Den här metoden kan användas för att beräkna de viktigaste miljöfördelarna med återanvändning av en produkt jämfört med produktionen av motsvarande ny produkt.


Varför är det viktigt att spara på naturresurser och minska koldioxidutsläppen?

Återanvändning sparar på naturresurser och minskar utsläppen av växthusgaser som orsakar klimatförändringar. Konsumtionen av naturresurser är förknippat med många av dagens miljöproblem. En överdriven användning av naturresurser försämrar livsmiljöer och utgör därför ett hot mot den biologiska mångfalden. Användningen av naturresurser påverkar också cirkulationen av ämnen på planeten och orsakar till exempel förorening, försurning och övergödning av vattenmassor.


Koldioxidutsläpp förvärrar klimatförändringarna och ju mer koldioxid och andra växthusgaser som släpps ut i atmosfären, desto snabbare kommer den genomsnittliga globala temperaturen att stiga och problem orsakade av klimatförändringar förvärras. Därför är återanvändning en bra lösning på dessa problem.


Texterna och bilderna på bloggen innehåller citat från en rapport gjord av Helsingfors återvinningcentrum.