media

Vad är skillnaden mellan en företagsdator och en konsumentdator?

Vad är skillnaden mellan en företagsdator och en konsumentdator?

En fråga som vi ofta får här på Bytdator är vad det är för skillnad mellan en konsumentdator och en företagsdator (även kallad proffsdator, businessdator, kvalitetsdator). Konsumentdatorer är de datorer som vanligtvis säljs i köpcentrum eller onlinebutiker till "vanliga" konsumenter och de är ofta mycket billigare än en företagsdator. 




Varför kostar en företagsdator så mycket mer? Det beror på flera saker, t.ex. så håller datordelarna en högre kvalitet, det finns säkerhets funktioner och operativsystem och garanti inkluderas. Det är hårda krav på driftsäkerhet och stabilitet prioriteras.

De flesta konsumentdatorer är massproducerade och designade med utseende och pris i åtanke för att locka så många köpare som möjligt. För att hålla nere priserna så använder tillverkarna billigare dator delar som håller en lägre kvalitet. Konsumentdatorer har även ofta ljusa och glansiga skärmar som ser snyggt ut i affären men som inte fungerar bra i verkligheten. Jämför detta med när du köper en skärm till en stationär dator, då finns det aldrig glansiga skärmar eftersom att det inte är funktionellt.


Fördelar med Företagsdatorer



Bättre kvalitet på datorns delar, t.ex. moderkort, processorer, fläktar, ljudkort, minneschips, hårddiskar osv. Ett exempel är plast, som ibland används till datorns chassi. Det är skillnad på plast och plast vilket kan gå från väldigt bräckligt till oerhört tåligt. De flesta delar i företagsdatorer är gjorda av högkvalitativa material för att hålla så länge som möjligt.



Många anslutningsmöjligheter och i regel alltid redo för dockningsstation. Flera USB, VGA, HDMI, SD-kortläsare finns oftast och hos stationära är 8+  USB ingen ovanlighet.



Bättre kylning och en längre batteritid- En företagsdator är avsedd att användas många timmar per dygn vilket kräver ett kraftfullt kylsystem och lång batteritid. När det kommer till begagnade företagsdatorer så håller inte batteriet lika länge som hos en ny, men det är inga problem att byta ut batteriet till ett nytt.



Fokus på säkerhet- krypteringsfunktioner och fingeravtrycksläsare, SD-kortläsare och andra säkerhetsfunktioner finns som standard. På vissa datorer finns ECC-minnen som är designade för att upptäcka och korrigera de vanligaste skadliga felen automatiskt.



Längre livstid- Generellt har de flesta IT-prylar en längre livlängd än vad man kanske tror. Men medan tillverkaren antar att köparen byter ut datorn   efter ett par år när det gäller konsumentmodeller så byggs företagsdatorer för att fungera många år framåt. En företagsdator som är några år gammal fungerar fortfarande utmärkt i flera år.



Företagsdatorer är byggda med uppgradering i åtanke och de har ofta mycket plats för en extra hårddisk, större RAM eller andra datordelar. Medan konsumentdatorer kommer i endast en modell som inte går att variera så är proffsdatorer byggda för variation och går att uppgradera och variera   beroende på vad som behövs. Du kan alltid uppgradera en företagsdator med mer minne, batteri kapacitet, snabbhet osv.



Lätt att underhålla och reparera- Det är inga problem att hitta rätt datordelar om några skulle behövas bytas ut. Eftersom att företagsdatorer är designade för att hålla så pass länge så finns det företag som har specialisering på just delar till företagsdatorer, så det är nästan aldrig problem att hitta rätt datordel. När det kommer till konsumentdatorer så byts de ut så pass ofta och det kommer en nya modeller hela tiden. Därför är det svårt att hitta datordelar som passar.



Byggda för att hålla - Spilltåliga tangentbord är standard,  starka och tåliga material för hållbara chassi, delarna är gjorda av hållbara högklassiga material som inte lätt går sönder, värmetåliga datordelar (en vanlig orsak till att konsumentdatorer går sönder är överhettning). Företagsdatorer har också en inre stomme i metall för att skydda datorn mot stötar och slag. Denna skyddar även datorns inre komponenter mot statisk elektricitet. I en konsumentdator sparas det ofta in på allt detta för att kunna erbjuda ett så lågt pris som möjligt.



Ergonomiskt utformade- designade för personer som sitter framför datorn längre. Detta kräver ergonomiska tangentbord, bekväma handledsstöd, anti-reflekt skärmar och hos bärbara finns ofta både en pointingstick och touchpad för att enklare kunna styra.



Mer hållbart chassi, ofta i material som aluminium och magnesium. De flesta bärbara har testats gentemot den hårda militärstandarden MIL-STD 810G.



Det går alltså inte att jämföra en konsumentdator med en företagsdator utan de tillhör olika klasser av datorer och är byggda för olika användningsområden. En företagsdator är inte den snyggaste datorn eftersom att allt fokus har lagts på hållbarhet, delarnas kvalité, kylsystem och värmetålighet, batteritid, tillgänglighet till uppgraderingar och reparationer och prestanda. Alla dessa olika delar tillsammans gör att en företagsdator är överlägsen och sålunda även dyrare än en konsumentdator. Köper du en beg. företagsdator från oss så gör du förutom ett miljövänligt val även ett smart, ekonomiskt och prisvärt val. Här kan du läsa om olika anledningar till varför en begagnad dator är ett bra alternativ.