media

Spel Index

Vad krävs för Fortnite?

Vad krävs för spel som Battlefield 1, Fortnite och PUBG? Här i Bytdators spelindex går vi igenom flertalet populära spel och vilken dator som fungerar bra för specifika spel.


Minecraft


Minecraft är ett svenskutvecklat spel som skapades av Markus Persson med flera. Spelet består av kubformade block som går att använda ungefär som lego. I Minecraft kan du ha total kreativ frihet och bygga i stort sett vad som helst. Fem stycken olika spellägen finns: Kreativt läge, Överlevnads läge, Äventyrs läge, Hardcore (tufft) läge och Åskådar läge.


Kreativt läge (creative mode): Full kreativ frihet där du kan bygga och skapa vad du vill och har tillgång till allt material. Spelaren får ett oändligt antal blocks att bygga med och kan även flyga för att enkelt se sina skapelser.


Överlevnads läge (survival mode): Är original spelläget i Minecraft där spelarna måste samla material, bygga skydd för natten, slåss mot monster och överleva. På dagen måste spelaren skapa sig ett verktyg och sedan bygga ett skydd för natten eftersom att olika typer av monster då kommer att försöka attackera spelaren.


Äventyrs läge (adventure mode): Liknar överlevnads läget men spelaren kan oftast inte förstöra blocks och det här läget är gjort för något som kallas adventure maps, som är kartor där spelaren kan ta del av pussel eller berättelser osv. Spelaren kan också påverka olika objekt som spakar och monster.


Tufft läge (hardcore mode): Är som överlevnadsläget med skillnaden av att det är förinställt på den svåraste inställningen och spelaren inte kan återfödas när hen dör.


Åskådar läge (spectator mode): Vid det här läget är spelaren osynlig för andra och kan flyga igenom blocks. Spelaren kan inte heller påverka olika objekt.

Minecraft kräver inte hög prestanda och går att köra på de flesta datorer.

Åldersgräns: 7 år


Minimikrav:

CPU: Intel Core i3-3210 3.2 Ghz/AMD A8-7600 APU 3.1 Ghz 

GPU: Integrerat: Intel HD Graphics 4000 eller AMD Radeon R5, NVIDIA GeForce® 400  eller AMD Radeon HD 7000

RAM: 4 GB

Hårddisk: minst 1 GB ledigt


Rekommenderat:

CPU:  Intel Core i5-4690 / AMD A10-7800 APU 3.5 GHz 

GPU: NVIDIA GeForce® GTX 750Ti eller AMD Radeon Rx 200

RAM: 8 GB

Hårddisk: minst 4 GB ledigt


Du kan köpa eller lära dig mer om Minecraft här och GreeniX datorer i Bronze serien fungerar bra.


League of Legends


League of Legends är en av de största spelen inom E-sport och är ett onlinespel där målet är att förstöra motståndarens bas. Spelarna delas upp i två stycken olika lag. Spelet är utvecklat och publicerat av Riot Games. Spelaren får välja en champion och alla individuella champions har olika egenskaper. League of Legends har 146 stycken olika champions (Dec 2019). Enligt Riot Games delas dessa upp i olika kategorier som exempelvis:

Tanks: Är bra på att kunna ta skada och överleva.

Assassin: Fokuserar på att döda andra spelares champions så snabbt som möjligt.

Fighter:  Riktar in sig på att göra skada på motståndar lagets champions och överlever längre än andra champions som fokuserar på skada.

Mage: Använder sig av magi och kan oftast attackera från ett avstånd.

Marksman: Använder sig för det mesta av fysisk skada från ett avstånd.

Support: Hjälper resten av laget, t.ex. genom att hela andra champions som tagit skada.


Varje lag startar sedan på varsin sida av spelkartan med sina champions i låg level (nivå) och måste genom att döda neutrala NPC (Non player characters/icke spelar karaktärer) försöka samla på sig guld, olika föremål, utrustning och gå upp i nivå till en max level på 18. Genom att få bättre utrustning och öka i nivå blir spelarens champion starkare.


Spelkartan är uppdelad i så kallade "lanes" (vägar) och det finns en övre lane, en undre och en i mitten där vågor av trupper med minions (NPC) patrullerar. På spelkartan finns även torn som försvarar varje lane. Målet är att förstöra motståndarens bas och Nexus (En byggnad som ligger i hjärtat av basen). Varje match brukar ta ungefär 20-50 min.


Minimikrav:

CPU: Intel pentium 4 /3 GHz processor 

GPU: Nvidia GeForce 8800 / AMD Radeon HD 5670 eller likvärdigt.

RAM: 2 GB

Hårddisk: 12 GB ledigt


Rekommenderat:

CPU: Intel Core i5-2400 3.5GHz / AMD A10-7800 APU 3.5 GHz eller likvärdigt

GPU: Nvidia GeForce 8800 / AMD Radeon HD 5670 eller likvärdigt.

RAM: 4 GB 

Hårddisk: 16 GB ledigt


Exempel på en dator som fungerar bra till League of Legends är GreeniX 600 G1 SFF eller andra datorer från Bronze serien och uppåt.


CS:GO


CS:GO (Counter-strike: Global offensive) är ett första person skjutarspel (FPS) utvecklat av Valve corporation och Hidden Path entertainment. CS:GO är ett multiplayer baserat FPS spel där spelarna delas upp i två olika lag: Terrorister och Anti Terrorister. Beroende på om spelaren är i Terrorist laget eller Anti Terrorist laget (Counter Terrorists) finns olika uppgifter och mål men laget vinner även om de eliminerar de andra laget.


Spelarna i Terrorist laget måste (beroende på spelläget) antingen plantera en bomb eller försvara gisslan. Spelarna i Anti Terrorist laget måste (beroende på spelläget) antingen förhindra att en bomb placeras, desarmera bomben eller rädda gisslan. Flera olika spellägen finns och från och med 2018 finns även ett "Battle Royale" kallat Danger Zone med upp till 18 spelare, där spelaren antingen kan spela solo eller i små grupper om högst tre och tävla om att bli de sista överlevande. Matcherna i Danger Zone brukar pågå ungefär 10 minuter.


Åldersgräns: 16 år


Minimikrav:

CPU: Intel Core 2 Duo E6600 2.4 Ghz eller AMD Phenom X3 8750 

GPU: NVIDIA GeForce® GT 420/Radeon HD 6450

RAM: 2 GB

Hårddisk: 15 GB ledigt


Rekommenderat:

CPU: Intel Pentium Dual Core E5700 eller AMD Phenom 8750 Triple-Core

GPU: NVIDIA GeForce® GT 630 / AMD Radeon HD 6670

RAM: 2 GB

Hårddisk: 30 GB ledigt


En bra dator för CS:GO är GREENIX 600 G1 I3 SFF eller liknande i Bronze serien och uppåt.


OVERWATCH


Overwatch är ett lagbaserat multiplayer första person skjutare (FPS) spel som är utvecklat och publicerat av Blizzard Entertainment. Två lag med 6 personer i vardera finns i varje match och spelaren får välja att spela som någon av de över 30 karaktärer som finns. Karaktärerna kan tillhöra en av tre olika kategorier:

Damage: Har till uppgift att göra skada på motståndarna 

Tank: Kan ta mycket skada

Support: Kan hela och hjälpa spelare som tillhör deras lag.

Overwatch har flera olika spellägen och målet beror på vilket spel läge som spelas. I ett spelläge är målet t.ex att ta kontroll över olika platser på spel kartan. Overwatch är ett av spelen som är populära i E-sport.


Åldersgräns: 12 år


Minimikrav:

CPU:Intel i3-2100 eller likvärdigt

GPU: Nvidia GeForce® GT 1030/ATI Radeon HD 7850 2GB 

RAM: 8 GB

Hårddisk: 40 GB ledigt


Rekommenderat:

CPU: intel i5-3470 eller likvärdigt

GPU: Nvidia GeForce® GTX 1050Ti 4GB/AMD Radeon R9 380

RAM: 16 GB

Hårddisk: 40 GB ledigt


En dator som fungerar bra till Overwatch är GREENIX 705 TWR eller liknande från Silver och vissa Bronze datorer.


Tom Clancy’s Rainbow Six Siege


Tom Clancy’s Rainbow Six Siege är ett online spel i genren taktiskt skjutarspel som är utvecklat och publicerat av Ubisoft. Spelet är ett FPS (First-person shooter) och spelarna får spela som en operatör från gruppen Rainbow. Varje operatör kan välja mellan olika vapen, förmågor och utrustning. Spelet har 3 stycken huvudsakliga spellägen- Multiplayer, Situations och Terrorist Hunt.


Olika spellägen:

Det finns tre typer av multiplayer stilar: Casual (Fritids-spelande), Ranked (Rankade matcher) och Custom (Speciellt anpassad match).


MULTIPLAYER PVP (Player versus Player)

"Hostage": Är ett multiplayer läge där det attackerande lagets mål är att rädda en gisslan från det försvarande laget. Det försvarande lagets mål är hindra att det andra laget räddar gisslan.


"Bomb": Multiplayer läge där det attackerande laget ska desarmera en av två bomber och det försvarande laget måste förhindra detta. När bomben är aktiverad så tar det 45 sekunder (60 sekunder i Terrorist Hunt läget) att desarmera bomben. Det attackerande laget vinner om dom kan desarmera en av två bomber eller om alla i fiende laget är döda.


"Secure Area": Det attackerande laget måste hitta rummet där det finns ett biokemiskt medel och sedan hålla positionen i minst 10 sekunder. Det försvarande lagets mål är att skydda rummet och förhindra att det attackerande laget tar sig in i rummet.


MULTIPLAYER/SOLO PVE (Player versus Environment)


"Terrorist Hunt": Multiplayer eller solo läge där spelare måste försvara eller attackera flockar av NPC (Non-player characters) och flertalet olika scenarion finns tillgängliga.


"Situations": Endast solo med 11 olika scenarions vilka fungerar som en introduktion till spelets vapen och spel lägen.


Minimikrav:

CPU: Intel Core i3 560 3.3 GHz/AMD Phenom II X4 945 3.0 GHz

GPU: GeForce GTX 460/AMD Radeon HD 5770

RAM: 6 GB

Hårddisk: 30 GB ledigt


Rekommenderat:

CPU: Intel Core i5-2500K 3.3GHz/AMD FX-8120  2.6 GHz

GPU: Nvidia GeForce GTX 670/AMD Radeon HD 7970

RAM: 8 GB

Hårddisk: 47 GB ledigt


En dator som fungerar utmärkt till Tom Clancy’s Rainbow Six Siege är GREENIX 7010 eller andra datorer i Silver eller Gold serien.

Speltest med just datorn GreeniX 7010

HEARTHSTONE: Heroes of Warcraft


Hearthstone: Heroes of Warcraft är ett digitalt online samlarkortspel som är utvecklat och publicerat av Blizzard Entertainment. Spelet är baserat på Warcraft serien och varje match i Heartstone är turbaserad och 1 vs 1. Spelet kan spelas antingen mellan två stycken spelare eller mot AI (Artificiell intelligens).

Det finns 9 stycken olika hjälte klasser och varje enskild klass är en viktig karaktär från Warcraft serien. Spelaren väljer en klass att spela med före varje match. De 9 stycken olika klasser som finns är: Warrior, Priest, Rogue, Hunter, Mage, Shaman, Druid, Warlock och Paladin som alla har olika egenskaper och även speciella kort som ger olika styrkor och fördelar. Ett myntkast bestämmer vem av spelarna som börjar och i början av matchen får spelaren en kortlek med 30 kort att spela med. Den spelare som når 0 på hjältens livspoäng förlorar.

Spellägen: Har normala spellägen med 1 versus 1 matcher antingen mot andra spelare eller NPC och även speciella multiplayer lägen som kallas Arena, Tavern brawls, Friendly Challenge och Battlegrounds. Battlegrounds var introducerat i november 2019 och där kan åtta spelare tävla mot varandra i 1v1 rundor. Det finns också ett Spectator mode (Åskådar läge) där spelaren kan observera en live match mellan en eller två andra spelare. Spelet har blivit populärt inom e-sport.


Minimikrav:

CPU:  Intel Pentium D/AMD Athlon 64 X2

GPU: Nvidia GeForce 8600 GT/ATI Radeon HD 2600 XT

RAM: 3 GB

Hårddisk: 3 GB ledigt


Rekommenderat:

CPU: Intel Core 2 Duo E6600 2.2 GHz/AMD Athlon 64 X2 5000+ 2.6 GHz

GPU: Nvidia GeForce 240 GT/ATI Radeon HD 4850

RAM: 4 GB

Hårddisk: 3 GB ledigt


En bra dator till Hearthstone: Heroes of Warcraft, är t.ex. GREENIX F P410 och datorer från Bronze serien eller uppåt.


PlayerUnknown's Battlegrounds


PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) är ett multiplayer online Battle Royale spel som är utvecklat och publicerat av PUBG corporation. Spelet är inspirerat av en Japansk film som heter Battle Royale. Upp till 100 spelare slåss över att bli sista levande man eller kvinna i spelet och den sista överlevande spelaren vinner matchen. PUBG är ett skjut spel som kan spelas antingen i förstaperson eller Tredjeperson, och varje match börjar med att spelare hoppar med fallskärm ner till en (av fyra) spelkartor. I början av matchen har spelarens karaktär ingen utrustning men kan efter matchens början hitta vapen och annan värdefull utrustning i exempelvis olika byggnader. För att matchen inte ska pågå för länge så börjar spelkartan minska i storlek så att spel arean minskar, detta ger större chanser att spelare ska hitta varandra. Om en spelare dödar en annan spelare kan det finnas utrustning från den döda spelaren. Varje match pågår i ungefär 30 min.


Minimikrav:

CPU: Intel Core i5-4430 / AMD FX-6300

GPU: Nvidia GeForce GTX 960 2 GB / AMD Radeon R7 370 2 GB

RAM: 8 GB

Hårddisk: 30 GB ledigt


Rekommenderat:

CPU: Intel Core i5-6600K / AMD Ryzen 5 1600

GPU: Nvidia GeForce GTX 1060 3 GB / AMD Radeon RX 580 4 GB

RAM: 16 GB

Hårddisk: 30 GB ledigt


En dator som fungerar utmärkt till PUBG är t.ex GREENIX M93P eller vissa datorer i Silver och alla i Gold serien.

Fortnite Battle Royale


Fortnite Battle Royale är ett online spel i Battle Royale stil som är utvecklat och publicerat av Epic Games. 100 spelare hoppar med fallskärm ner i spelvärlden och slåss (antingen solo eller i par) mot resten av spelarna. I början av varje spelomgång har spelaren endast en fallskärm och en yxa (som kan användas för att skaffa material till byggnader). Skillnaden mellan Fortnite och de flesta andra Battle Royale spel är att spelaren i Fortnite Battle Royale kan bygga olika konstruktioner som kan användas som ett försvar eller ge ett bra taktiskt läge.

Spelarna kan hitta utrustning i exempelvis så kallade spökstäder. The Storm (även kallad "The wall")är en stor blå transparent vägg som omger hela spelplanen. Denna minskar allteftersom spelet pågår för att tvinga fler spelare att mötas.

Åldersgräns: 12 år


Minimikrav:

CPU: Core i3-3225 3.3 GHz eller liknande

GPU: Intel HD 4000 eller Intel Iris Pro 5200

RAM: 4 GB

Windows: 7/8/10 64-bit


Rekommenderat:

CPU: Core i5-7300U 3.5 GHz eller liknande

GPU: Nvidia GTX 960, AMD R9 280 eller liknande

VRAM: 2 GB

RAM: 8 GB

Hårddisk: 20 GB ledigt


En bra dator till Fortnite Battle Royale är GreeniX datorer från Silver och uppåt.


World of Warcraft


World of Warcraft (WoW) är ett MMORPG som är utvecklat och publicerat av Blizzard Entertainment. Ett MMORPG (Massive multiplayer online role-playing game) är ett online spel där ett stort antal spelare interagerar med varadra i en virtuell värld. Spelaren får välja en avatar att spela som och börjar med avataren på level 1. För närvarande (Dec 2019) finns 22 spelbara raser och 12 olika klasser att välja emellan och i början av spelet väljer spelaren en avatar som är en speciell ras och klass. Maxlevel (Dec 2019) är 120 så spelaren måste genom att samla på sig erfarenhetspoäng (kallat xp) gå från level 1 till 120.  Xp kan spelaren få genom att exempelvis döda olika monster, delta i så kallade dungeons och acceptera och fullborda quests.


Dungeons: Speciella områden med NPC monster och bossar (särskilda monster som är mycket svårare att döda). Oftast är det fem stycken olika spelare som i grupp utforskar en dungeon tillsammans och i en dungeon kan spelarna hitta olika uppgraderingar till sin avatar.

Raids: När spelaren når max nivå så kan denne delta i (denna expansionens nya) så kallade raids. Upp till 30 personer (senaste expansionen) deltar i olika speciella avgränsade spelkartor och hjälps åt att tillsammans döda mycket kraftfulla monster vilka kan ge mäktiga belöningar som t.ex mycket bättre utrustning (som ett vapen).

Quests: Spelarnas avatarer tillhör antingen The Alliance eller The Horde och World of Warcraft har både böcker och online material som handlar om hela Warcraft universum. The Alliance ligger i krig mot The Horde och spelaren kan även välja att spela på en pvp (Player versus Player) server där spelare kan döda varandra om de tillhör olika sidor. Spelaren får även ta del av World of Warcrafts berättelse och historia online i spelet. Det finns även en film som är baserad på Warcraft kallad Warcraft: The beginning.


Minimikrav:

CPU: Intel Core  i5-760/AMD FX -8100

GPU: NVIDIA GeForce GTX 560 2GB/AMD Radeon HD 7850 2GB/Intel HD Graphics 530

RAM: 4 GB eller 8 GB för intergrerade grafikkort.

Hårddisk: 70 GB ledigt


Rekommenderat:

CPU: Intel Core  i7-4770/AMD FX-8310

GPU: NVIDIA GeForce GTX 960 4GB/AMD Radeon R9 280

RAM: 8 GB

Hårddisk: 70 GB, helst SSD


En dator som fungerar bra till World of Warcraft är t.ex. GREENIX Z240 SFF eller liknande datorer från de flesta Silver datorer och uppåt.

DOTA 2


Dota 2 är ett action orienterat strategispel som utvecklats och publicerats av Valve Corporation. Spelet tillhör genren MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) vilket är en subgenre av realtids strategi spel. Dota 2 är mycket populärt inom E-sport och vinnaren får ofta en oerhört stor summa pengar. 2016 vann turneringens vinnar team 9 miljoner dollar. Spelet går ut på att två lag möter varandra och slåss med målet att förstöra varandras bas och torn. Varje match har 5 stycken spelare i varje lag och spelaren får välja att spela med en hjälte som har olika egenskaper. Hjältarna delas upp i olika klasser:

Tanks: Kan ta mycket skada

Damage dealers: Gör mycket skada

Helare/support: Stöd klasser som hjälper laget att överleva.


Minimikrav:

CPU: Dual core from Intel or AMD 2.8 GHz

GPU: Nvidia GeForce 8600/9600GT, ATI/AMD Radeon

RAM: 4 GB

Hårddisk: 8 GB ledigt


Rekommenderat:

CPU: Intel Core 2 Duo E7400 2.80GHz / AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5600+

GPU: AMD Radeon HD 2600 Pro/Nvidia GeForce 8600 GTS 512MB

RAM: 4 GB

Hårddisk: 8 GB ledigt


En dator som fungerar bra till Dota 2 är GREENIX 600 G1 SFF eller liknande från Bronze serien och uppåt.

Battlefield 1


Battlefield 1 är ett FPS (first person shooter) spel som är utvecklat av EA DICE och publicerat av Electronic Arts. Battlefield 1 är nummer 15 i Battlefield serien. Spelet går ut på att spelare arbetar tillsammans för att överleva och vinna spelet. Vapen och annan utrustning är skapade med inspiration av första världskriget. Spelet har 9 stycken olika spelkartor och 6 stycken olika spellägen:


Conquest: Spelare erövrar olika mål på spelkartan och får erfarenhetspoäng baserat på hur många mål de sedan klarar av att hålla.


Domination: Är som Conquest spelläget men med en mindre karta och färre mål.


Rush: Spelas emellan ett försvarande och ett attackerande lag där den attackerande gruppen måste försöka plantera bomber på två platser medan den försvarande gruppen försöker skydda dessa två platser.


Operations: Är ett spelläge där flera spelkartor inkluderas.


Team Deathmatch: Är ett spelläge där slutpunkten är att nå ett mål nummer av antal dödade eller få så många dödade som möjligt.


War pigeons: Två olika lag tävlar om att fånga en brevduva och laget som klarar av att släppa iväg tre stycken fångade brevduvor vinner matchen.


Frontlines: Kombinerar Rush och Operations. Målet är att erövra olika kontrollpunkter och om motståndarlaget tar kontrollpunkten först tvingas det andra laget tillbaka mot deras egna land område.


Supply Drop: Lagen slåss över paket som innehåller olika slags utrustning som kan vara till fördel och laget som får flest poäng vinner.


Air Assault: Spelare slåss uppe i luften med olika luft farkoster och får poäng för varje förstörd luftfarkost.


Shock Operations: Är en variant av spelläget Operations men fokuserar endast på en spel karta.


Minimikrav:

CPU: AMD FX-6350/Core i5 6600K

GPU: AMD Radeon HD 7850 2GB/Nvidia GeForce GTX 660 2GB

RAM: 8 GB

Hårddisk: 50 GB ledigt


Rekommenderat:

CPU: AMD FX 8350 Wraith/Intel Core i7 4790 eller liknande

GPU: AMD Radeon RX 480 4GB/Nvidia GeForce GTX 1060 3GB

RAM: 16 GB

Hårddisk: 50 GB ledigt


En dator som fungerar bra till Battlefield 1 är GREENIX 800 G1 TWR eller liknande som de flesta Silver och Gold datorer.


The witcher


The Witcher är ett action rollspel utvecklat av CD Projekt Red och publicerat av Atari och CD Projekt. Spelet är baserat på novell serien "The Witcher" skriven av den Polska författaren Andrzej Sapkowski. Spelets huvudkaraktär Geralt av Rivia, är en av få monster jägare med övernaturliga krafter kvar. Dessa monster jägare kallas Witchers. Spelare kan välja tre stycken olika inriktningar beroende på hur de vill slåss mot fiender. En snabb stridstil, en stark men lite långsammare stridstil samt en stridstil inriktad på att besegra grupper av monster. Genom ett så kallat talentsystem kan spelaren utveckla karaktären (Geralt av Rivia) och på så sätt anpassa spel stilen. I The Witcher börjar spelaren som låg level och kan genom att exempelvis genomföra quests och besegra monster få xp (erfarenhetspoäng) vilket gör Geralt starkare och mer mäktig. Under spelets gång får spelaren göra massor utav olika val som kan ändra spelberättelsen.


Minimikrav:

CPU: Intel CPU Core i5-2500K 3.3GHz / AMD CPU Phenom II X4 940

GPU: Nvidia GPU GeForce GTX 660 / AMD GPU Radeon HD 7870

RAM: 6 GB

Hårddisk: 40 GB ledigt


Rekommenderat:

CPU: Intel CPU Core i7 3770 3.4 GHz / AMD CPU AMD FX-8350 4 GHz

GPU: Nvidia GPU GeForce GTX 770 / AMD GPU Radeon R9 290

RAM: 8 GB

Hårddisk: 40 GB ledigt


En dator som fungerar bra till The Witcher är GREENIX 9020 I7 TWR eller liknande från vissa Silver och alla Gold datorer.