media

Hurdan skärm passar mig?

Att välja rätt typ av bildskärm är en av de viktigaste aspekter under din datorköpprocess.

Datorskärmen är i syn hela tiden medan du använder maskinen, så valet för rätt skärm är inte helt irrelevant vid datorköpet. Det finns flera olika typer av bildskärmspaneler, såväl som datorer. Ofta öppnas de besvärliga och oklara tekniska termerna inte för köparen när de skaffar en ny dator eller bildskärm. Till exempel TN, VA, IPS, uppdateringsfrekvens, upplösning och svarstid är alla termer att tänka på för den som letar efter en ny skärm. Men vad betyder de, och vilka faktorer bör beaktas när man väljer den lämpligaste skärmen för eget bruk?


PANEL ENLIGT ANVÄNDNING

En höghastighets TN- eller IPS-panel är bäst lämpad  för spel.


För bild- och videoredigering är IPS-panelen den bästa tack vare sin exakta färgåtergivning. När man arbetar med bilder och videor är det oerhört viktigt att skärmen återger färger exakt och korrekt för bästa resultat.


För studier är det lätt att rekommendera vilken som helst billig display, som passar även andra grundläggande användningar.


Böjda skärmar, som har tagit över marknaden under senaste åren, har också varit populära bland diverse spelare. Med den böjda displaypanelen är spelupplevelsen ännu mer uppslukande. De flesta böjda monitorer är utrustade med VA-panel.



VAD ÄR NYTTIGT ATT VETA OM SKÄRMAR?


Det finns otaliga skärmar. Genom att förstå följande kan du se till att funktionerna i panelen är rätta för ditt bruk.


- Skärmstorlek och upplösning

- Uppdateringsfrekvens och svarstid (Hz, ms)

- Olika paneltyper (TN, VA, IPS)



SKÄRMSTORLEK OCH UPPLÖSNING


Storlekar på skärmpaneler rapporteras alltid i tum från hörn till hörn. De vanligaste skärmstorlekarna för bärbara datorer sträcker sig från 13" till 17". Stationära datorer använder ofta större skärmar, med storlekar som vanligtvis sträcker sig från 22 tum och uppåt. Särskilt när man överväger storleken på en bärbar datorskärm är det också bra att tänka på att en större skärm också innebär en tyngre och fysiskt större maskin. Skärmen ska alltid stå i proportion till den avsedda användningen. Du behöver knappast en ultrabred widescreen-skärm för surfing på nätet, eller en professionell skärm som kostar tusentals euro för studieanvändning.


Resolution hänvisar till skärmens upplösning, alltså hur många pixlar finns på skärmpanelen. De praktiska fördelarna med högre resolution är en mer exakt bild, samt mer arbetsutrymme på skärmen. Resolution uttrycks alltid av det maximala antalet pixlar i breddriktningen gånger det maximala antalet pixlar i vertikal riktning, till exempel 1920 x 1080. Grovt sett gäller det att ju högre antal pixlar, desto mer exakt bild kan panelen producera. En av de mest använda upplösningarna är 1920 x 1080, som är känd som Full HD-upplösning. Ju högre upplösning, desto färre saker visas på skärmen om de inte individuellt skalas större i Windows. Det är dock bra att komma ihåg att när antalet pixlar ökar krävs mer prestanda (särskilt från grafikkortet), till exempel när man spelar spel.


De vanligaste skärmupplösningarna är:


1366 x 768 (HD)

1600 x 900 (HD+)

1920 x 1080 (Full HD)

2560 x 1440 (QHD eller 2K)

2560 x 1600 (RETINA, endast Apple)

3200 x 1800 (QHD +)

3840 x 2160 (UHD eller 4K)


Så när man funderar på skärmens storlek och resolution är det värt att notera att en liten skärm ingen nytta av en enorm resolution. Den 14” bärbara skärmen med 2k-resolution producerar redan så små ikoner att ett förstoringsglas krävs för att använda datorn om ikonerna inte skalas upp. På samma sätt, med en stor 27 "skärm, skulle en låg resolution göra allt till enorm storlek. För basanvändning är resolution på 1366 x 768 passlig för en 13" liten bärbar dator, medan resolution på 2560 x 1440 passar bättre för en större 27" skärm. En skarp skärm har dock fördelen då man arbetar med bildbehandling, även om skärmen är mindre.


UPPDATERINGSFREKVENS OCH SVARSTID

Uppdateringsfrekvens hänvisar till hur många bilder displaypanelen kan visa per sekund. Denna avläsning uttrycks i Hertz (Hz), vilket betyder att en 60 Hz-skärm klarar av sextio bilder per sekund. Uppdateringsfrekvensen är av liten betydelse för den grundläggande användaren, men det är en viktig och anmärkningsvärd faktor då man spelar. Om maskinen roterar spelet med 100 bilder per sekund, men panelen bara kan spela upp 60 bilder, kommer 40 bilder att vara praktiskt taget inte uppvisade. I så fall är spelupplevelsen inte så smidig som den skulle vara på en 165-hertz-spelskärm.


Svarstid å andra sidan hänvisar till hur snabbt pixlarna på en skärm kan ändra färg från en nyans av grått till en annan, eller från svart till vitt. Svarstiden mäts i millisekunder (ms). Återigen, för den grundläggande användaren spelar panelens svarstid ingen roll, men för spelare är millisekunder viktiga. Höga svarstider kan göra att färger "sprider sig" och känslan av att panelen inte verkar hänga med. Detta gäller särskilt i snabba spel.



OLIKA PANELTYPER (TN, VA, IPS)


Moderna LCD-skärmar är idag indelade i tre huvudtyper, som är:


TN (Twisted Nematics)

IPS (In-plane-switching)

VA (Vertical Alignment)


TN (Twisted Nematics)


TN-panelen har vanligtvis ansetts vara den snabbaste typen av panelerna som är speciellt lämplig för spelande. Även svarstider på mindre än en millisekund och höga uppdateringsfrekvenser möjliggör en fantastisk spelupplevelse. Som nackdel har den här panelen en smal betraktningsvinkel, vilket dramatiskt minskar färger och kontrast när den ses från andra vinklar än rakt framifrån


IPS (In-plane-switching)


IPS-panelen utvecklades för att kompensera för den dåliga färgåtergivningen och den smala betraktningsvinkeln hos TN-paneler. I alla avseenden är de bättre på båda områdena och erbjuder därmed utmärkt färgåtergivning samt en ypperlig tittarupplevelse. I början led IPS-paneler av dåliga svarstider, men nuförtiden finns det IPS-paneler med en svarstid på upp till en millisekund. Även om de höga Hertz-siffrorna typiskt sett var typiska för TN-paneler, har tekniken tagit ifatt även med IPS-paneler och nu är IPS-paneler också tillgängliga med mycket höga uppdateringsfrekvenser. Således erbjuder de en betydligt bättre tittarupplevelse för grundläggande användning, spel och mer. I synnerhet är IPS-paneler det bästa valet för designers, bildbehandlare och videoredigering.


VA (Vertical Alignment)


VA-panelerna är placerade mellan IPS-panelerna och TN-panelerna. Med sin utmärkta kontrast kan de erbjuda ett attraktivt alternativ för den som uppskattar bra färgåtergivning. Noggrannheten hos IPS-paneler i färgåtergivning uppnås inte, men kontrastförhållandet är ofta till och med många gånger bättre än för en IPS-panel. I praktiken betyder det att svarta är svartare, vita är vitare och färger är ljusare och mer levande. Svagheter i de flesta VA-paneler inkluderar inte bara en något svagare betraktningsvinkel än IPS-panelen, utan också långsamheten hos deras pixlar, vilket kan göra att den snabba bilden verkar suddig på sina ställen eftersom pixlarna inte hinner byta färg tillräckligt snabbt. VA-panel är ett säkert val för dagligt bruk.



SAMMANFATTNING AV FUNKTIONERNA


Moderna skärmpaneler ligger väldigt nära varandra och skillnaderna är ganska små, speciellt när man går in i höga prisklasser. Men när du rör dig i lägre prisklasser kan antalet hertz, svarstider och bildkvalitet på panelerna variera, så då bör du vara försiktig när du väljer skärm och kontrollera specifikationerna noggrant innan du gör ett köpbeslut.


Att välja en IPS-panel kan inte misslyckas, eftersom den är bra på alla områden. Exakt repetitiva färger och en bra betraktningsvinkel gör denna panel utmärkt för alla datoruppgifter. IPS är valet för grafiskt arbete och andra som uppskattar kompromisslös bildkvalitet. De snabbaste IPS-panelerna har också en hög uppdateringsfrekvens och låg svarstid, vilket gör dem väl lämpade för spel också.


VA-panelen är en kompromiss mellan de andra två typerna av paneler. Den all-inclusive basic VA-panelen är ett säkert val för användaren som uppskattar bildkvalitet och särskilt bra kontrast.


TN-panelen är ett utmärkt val för dagligt bruk, och på grund av sin hastighet är den också riktigt lämplig för spel.


Bekanta med Bytdators skärmurval! Ifall du har frågor var gärna i kontakt med vår kundservice!